Hatay’daki ayakkabı ve mobilya üreticileri zor durumda olduklarını ve eğer endüstri canlandırılmazsa, Antakya’nın eski günlerine dönemeyeceğini ifade ediyorlar. Şehirdeki deprem öncesinde 400’den fazla ayakkabı üreticisi varken, şu an bu sayı çok azalmış durumda. Üreticiler iç pazardaki durumun kötüleştiğini belirtiyorlar ve devletten ithal ürünler üzerine kota getirilmesini talep ediyor.
Şubat ayındaki depremlerle Hatay’daki ayakkabı üretim tesislerinin büyük bir kısmı yıkıldı. Bölgede bir zamanlar 450 civarında fabrika ve atölye bulunuyor ve 10.000’den fazla kişiye istihdam sağlanıyordu. Bazı üreticiler, imkanları dahilinde Antakya dışında yeni tesisler kurarken, çoğunluk Reyhanlı Sanayi Sitesi’ne taşındı. Yeniden inşası beklenen Antakya Sanayi Sitesi için umutlarını koruyor.
Üreticiler, devletten yeterli destek alamadıklarını, evlerini, iş yerlerini ve makinelerini kaybettiklerini söylüyorlar. Deprem sonrasında sektör çalışanlarının çoğu hayatını kaybetti ve kalanlar ise şehri terk etti. Sektörün çöküşün eşiğinde olduğunu ve nitelikli iş gücü sıkıntısı çektiklerini belirtiyor.
Üretimine devam eden bir fabrikanın sahibi olan Hüseyin Serdar Yavuzkurt, sektörün kritik bir durumda olduğunu, alttan yetişen eleman olmadığını ve Antakya’nın artık eskisi gibi olmadığını ifade ediyor. Deprem sonrası yaşam ve üretim koşullarının zorluğundan bahsederken, devletten özel afet bölgesi ilanı ve ekonomik destekler beklediklerini dile getiriyor.
İşçiler de yaşam koşullarının zorluğundan bahsederek, konteynerlerde yaşamak zorunda kaldıklarını ve ulaşım sorunları yaşadıklarını belirtiyorlar. Devletten, eğitim ve ulaşım imkanlarının iyileştirilmesini, ayakkabı ve mobilya sektörlerine yatırım yapılmasını ve desteklenmesini istiyor.