Pandemi, Ticaretin de Doğasını Değiştirdi

Pandemi, küreselleşmeyi savunanların oranını yüzde 10 düşürdü. (Şu an yüzde 48)
Ipsos’un anketine göre Türkiye yüzde 56’yla ithalata engel konulmasını isteyen e ülke olarak ilk sırada yer alıyor.

Uluslararası pazar araştırması şirketi Ipsos yaklaşık 1.5 yıldır dünyayı kasıp kavuran pandeminin, kamuoyunun küreselleşme ve serbest ticarete olan tepkisini artırdığını ortaya koydu.

25 ülkede 19 bin kişiyle yapılan ankette oy verenlerin sadece yüzde 48’i küreselleşmenin ülkeleri için iyi bir şey olduğunu düşünüyor.

Malezya yüzde 72 Güney Afrika yüzde 64 yüzde 63 ile de Peru küreselleşme konusunda en olumlu görüşe sahip ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye ise yüzde 55 ile bu sıralamada 7’nci ülke konumunda.

25 ülke ortalamasında yüzde 37’lik bir kesim, ülkelerinde mal ve hizmet ithalatını sınırlamak için daha fazla ticaret engeli olması gerektiği konusunda hemfikir, buna karşı çıkan kesimin oranı yüzde 27.

Türkiye’nin yüzde 56’lık oranını yüzde 55 ile Kolombiya ve Güney Afrika, ticarete engel konulması gerektiğini en çok düşünen ülkeler olarak sıra geliyor.

Listenin sonlarında yüzde 22 ile Japonya gelirken, Hollanda yüzde 23, Almanya ise yüzde 24’le onu takip ediyor.

KÜRESELLEŞME DEMOKRASİYE ENGEL Mİ?
Ankete katılanların yüzde 31’i küreselleşmenin hükümetlerinin etkili ekonomik politikalar uygulamasını engellediğinİ düşünürken, yüzde 42’si tarafsız veya fikri yok olarak sınıflandırılıyor.

Yüzde 28 küreselleşmenin ülkelerinde demokrasinin iyi işlemesini engellediğini kabul ederken, yüzde 32’si aynı fikirde değil bunun dışındaki yüzde 40’lık bir oranın konuya dair bir düşüncesi bulunmamakta.

Fransa bu kategoride yüzde 41’le ilk sırada gelirken, onu Türkiye yüzde 39’la, İtalya yüzde 38’le, Malezya yüzde 38’le bu düşünceyi izliyor. Güney Kore, yüzde 56 ile küreselleşmenin demokrasiyi engellediğine katılmayan tek ülke olarak yer aldı.

Leave a Reply