Ayakkabı Fiyatlarındaki Artış Hızı Mart Ayında Yavaşlayarak Devam Ediyor

Mart ayında enflasyonun sürekliliğinin devam etmesi, Federal Rezerv’in faiz artırımlarının etkili olduğunun sinyalini verdi. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan en son Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre, tüketici fiyatları Mart ayında geçen yıla göre yüzde 5 arttı. Bu, Mayıs 2021’den bu yana en az 12 aylık artışa ve Şubat ayındaki yüzde 6 ve Ocak ayındaki yüzde 6,4’lük yıllık büyümeden bir yavaşlamaya işaret ediyor. Mart 2023’e kıyasla fiyatlar yüzde 0,1 arttı. Değişken gıda ve enerji maliyetleri hariç, Çekirdek TÜFE 2022’nin Şubat ayına göre yüzde 0,4 ve aynı ayına göre yüzde 5,6 arttı. Perakende ayakkabı fiyatları da benzer şekilde Mart ayında yavaşlayarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 arttı. Bu sektör için 2 yılın en yavaş büyümesine işaret ediyor. Mart ayında erkek ayakkabı fiyatları yüzde 2,3 azalırken, kadın ayakkabı fiyatları yüzde 1,7 arttı. Çocuk ayakkabıları da geçen ay yüzde 2,2 arttı. Amerika Ayakkabı Distribütörleri ve Perakendecilerine (FDRA) göre, ayakkabılar için bu mütevazı perakende fiyat artışları, girdi maliyetlerinin daha hızlı artmaya devam etmesiyle ortaya çıkıyor. FDRA’nın baş ekonomisti Gary Raines, konu ile ilgili “Ayakkabı ithalatının yılbaşından bugüne kadarki ortalama satış maliyetleri yüzde 8,8, ayakkabı perakendecilerindeki yıllık ortalama saatlik ücretler yüzde 22,4 arttı” dedi. “Perakende fiyatlarından daha hızlı artan girdi maliyetleri, daha sıkı marjlara işaret ediyor, bu da 2023’te pazar için önemli bir faktör olabilir.”

Bu arada, Ulusal Perakende Federasyonu baş ekonomisti Jack Kleinhenz, bu ayın başlarında, 2023 perakende satışlarının 2022’ye göre yüzde 4 ila yüzde 6 arasında, toplamda 5,13 trilyon dolar ile 5,23 trilyon dolar arasında artacağının tahmin edildiğini söyledi. Kleinhenz, bunun 2022’deki yüzde 7’lik büyümeden daha yavaş olacağını ancak yine de salgın öncesi ortalama olan yüzde 3,6’nın üzerinde olacağını belirtti. Federal Rezerv’in enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmaya devam etmesiyle birlikte Kleinhenz, bir durgunluk beklemediğini, ancak tahminin gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin 2022’nin ikinci yarısında yaklaşık yüzde 3’ten 2023’te yüzde 1’e yavaşlayarak artacağını varsaydığını söyledi.