Tıpta yeni alanlar ortaya çıkıyor. Podoloji bilimi de bunlardan biri. Ayak hastalıklarının tedavisi üzerine ortaya çıkan bu alan özellikle diyabet hastaları için çok önemli. Peki nedir bu podoloji?
Doktorlar; Podoloji bilimini Podoloji, podos (ayak) ve logos (bilim) kelimelerinin birleşmesinden meydana geldiğini söylüyor. Ayrıca ayak hastalıkları üzerine tedavi ve bakım hizmeti sunan bir sağlık alanı olduğunu vurguluyorlar.
Yavaş yavaş hastanelerde podoloji bölümlerinin artmaya başladığını biliyoruz.Hastaların biyomekanik sorunlar bakımından değerlendirilerek, aynı yetkin kişiler tarafından yardımcı araç ve ortezlerin üretilmesi; tanıya bağımlı ortez ve yardımcı araç kullanımının yerine, hastaya ve/veya hasta ayağına özel tedavi girişimlerinin gerçekleştirilmesi ile daha etkin tedavi olanağı sunulmaktadır. Çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan motor ve frezlerle, uygulanan yeni cilt bakım teknikleriyle, cilt hastalıklarının iyileşmesi hızlandırılmakta ve topikal ilaçların etkinliği arttırılmaktadır. Podoloji motoru ve frezler yardımıyla cerrahi tedaviye başvurulan major nasırlarda bile cerrahi girişime gerek duymadannasır rezeksiyonu gerçekleşmekte ve hastanın postoperatif dönemde geçireceği immobilizasyondan da korunması sağlanmaktadır. Tırnak hastalıklarının tedavisinde uygulanan tırnak teli, tırnak batmasında kalıcı sonuç elde edilen ve birçok hastayı cerrahi girişimden koruyan bir diğer podolojik tedavi yöntemidir. Böylelikle dünyada birçok ülkede gelişmiş olan Podoloji uygulamaları, Türkiye için de uluslararası standartlara uygun niteliklere sahip olmuş, başta diyabetik ayak bakımı ve korunma yöntemleri, ilgili hastaların koruyucu eğitimleri olmak üzere önemli bir eksikliğin giderilmesi sağlanmıştır. Ayrıca diyabetik ayak ülserlerinin tedavisinde pedogram ve podoscaner ile ileri analizler yapılarak off-loading (yara üzerindeki basıncın alınması) yönteminin uygulaması, yara tedavisinde de dünyada uzun yıllardır kullanılmakta olan bir tedavi yöntemini Türkiye’de rutin olarak uygulanır hale getirilmesine katkıda sağlamaktadır.
DİYABET HASTALARI İÇİN ÖNEMLİ
Doktorlar podolojinin diyabet hastalığı üzerindeki etkisine dikkat çekiyorlar. Diyabetli bireyler için Podoloji’nin önemi büyüktür. Diyabetik hastaların yaklaşık %25’inin yaşamlarının bir döneminde diyabetik ayak komplikasyonu gözlenir. Bunların %10-15’i cerrahi tedavi gerektirirken, bazı olgular ampütasyon ile sonuçlanabilir. Diyabetli hastalarda non-travmatik ampütasyonların en başta gelen nedeni diyabetik ayak yaralarıdır. Podoloji tedavi yöntemleri ile diyabetik ayak yaraları ve diyabete bağlı ampütasyonlar % 40-85 oranında önlenebilmektedir.
Podolog ve Çalışma Koşulları
Podolog, yara bakımı ve sağaltımında podolojik bakış açısını ve tedavi yöntemlerini uygulayan meslek elemanıdır. Ayak hastalıklarına neden olan faktörleri belirleyerek, tedavisini buna göre planlayan, uygulayan ve tekrarların önlenmesine yönelik koruyucu girişimleri hayata geçiren kişidir. Özel (hekime bağımlı olmadan) olarak veya uzman hekimle birlikte çalışan podolog, aynı zamanda ayak sağlığı bakımı ve koruma eğitimlerini yerine getirerek, bu alanlarda istihdam edebilir. Kamu kurumu dışında aynı zamanda özel olarak da kendi hizmetini sunma yetkisine sahiptir.
Bunlara ek olarak podolog; ayak sağlığı sorunlarına neden olan biyomekanik faktörleri tespit edebilir, uygun tedavi ve girişimleri belirleyerek uygulayabilir.
*Bu yazı Hürriyet Gazetesinden alıntıdır.