2 bin firmanın faaliyet gösterdiği bu sektörde, kapasite kullanım oranları yüzde 90’dan yüzde 60’a düştü ve istihdamda yüzde 15’lik bir azalma gözlendi. Son 5 yılda ihracatını artıran sektör, 2023 yılının ilk 7 ayında yüzde 43’lük bir ihracat miktarı kaybı yaşadı.
Çorap Sanayicileri Derneği Başkanı Ender Doğan, sektörün zorluklarını vurgulayarak, bu yılki ihracatın 1 milyar doları bulması durumunda şanslı sayacaklarını belirtti. 2018’den itibaren yıllık ihracat rakamları 1 milyar doların üzerindeydi. Ancak 2023 yılının ilk 7 ayında sadece 657 milyon dolarlık bir ihracat yapılabildi.
Avrupa’nın Uzakdoğu’ya yönelmesi, Türkiye’nin hammadde maliyetlerinin artması ve döviz kurlarının istikrarsızlığı, sektörün bu darboğaza girmesinin ana nedenleri arasında. Doğan, navlun fiyatlarının düşmesi ve hammadde fiyatlarının yükselmesi sebebiyle fiyatlandırma konusunda zorluk yaşandığını ifade etti.
İhracatçıların maliyetlerin artışı ve dövizin belirsizliği nedeniyle siparişlerde sorun yaşadığına dikkat çekildi. Eğer son çeyrekte siparişlerde bir artış olmazsa, 2024 yılının ilk yarısının da risk altında olacağı belirtildi.
İç piyasadaki satışlarda da enflasyon nedeniyle düşüş gözleniyor. Ancak, yüzde 25’lik ithalat kotası sayesinde Türk çorap ürünleri, Uzakdoğu ürünleri karşısında bir miktar korunmuş oluyor.
Ender Doğan, Türkiye’deki bankaların ihracatçılara sunduğu kredi imkanlarını da eleştirerek, bu kredilerin maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca, çorap üretiminin gelecekte İstanbul’dan Anadolu’ya kayması gerektiğini, ancak bu kaymanın maliyetinin şu an için çok yüksek olduğunu belirtti.