Uzun süre ayakta durarak çalışanlar; ayağı sıkmayan, deri ayakkabılar tercih etmeli. Ayrıca şişmelere karşı yarım ya da bir numara büyük ayakkabı giyilmeli. Ayakkabı satın alırken her iki ayakta rahat olmalı.
Yanlış ayakkabı seçimi ayak sağlığında geri dönüşü olmayan sorunlara sebep olabilir. Doktorlar, ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
– Ayakkabı satın alırken her iki ayakta da denenmeli ve iki ayak ta rahat olmalı. Ayaklar arasında bazen numara farkı olabilir, bu gibi durumlarda büyük olan ayak numarasına göre ayakkabı almak daha sağlıklı olacaktır.
– Uzun süre ayakta çalışanlar, ayaklarında şişme olabileceğinden, ayakkabılarının normalden yarım veya bir numara daha büyük olmasına özen göstermeli. Ayakkabı alırken ayağı sıkmayan, deri, ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih edilmeli.
SİLİKON TABANLI MODELLER AĞRILARI AZALTIR:
– Kış aylarında bot ya da çizme alırken deri modeller tercih edilmeli. Ayakkabı tabanının elastik olması çok daha rahatlık sağlar. Ayak kokusunu engelleyen özellikte çizme ve botlar da vardır. Babet benzeri bir ayakkabı alınacaksa; deri ve yün tarzında olmasına dikkat edilmeli. İçeriği plastik olan ayakkabılar ise, ayakta terlemelere yol açarak mikropları açığa çıkarır. Eğer çalışan kişinin işi gereği topuklu ayakkabı giymesi gerekiyorsa, topuğun 5 santimden yüksek olmaması gerekir.
– Yoğun çalışanların ve tüm gün ayakta çalışan kişilerin silikon tabanlık kullanması da yüzeye daha yumuşak basmalarına ve ayak tabanındaki ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Silikon tabanlıklar ayak anatomisine uygun olarak üretildikleri için ayak tabanındaki uyumu artırır, kemikli olan bölgeleri de korur.
– Ayakkabılar uzun süre ayakta kalıyorsa, ayakkabıda bakterilerin ürememesi için sonraki gün farklı ayakkabı tercih edilmelidir. Uzun süre kapalı ayakkabı içinde kalan ayaklarda terleme ve kötü koku gibi olumsuz durumlar görülebilir. Bazı kişilerin ayak yapısında aşırı terleme olabilir. Bu durumda öncelikle ayaktaki bakteri miktarını azaltmak gerekir. Ayakları aşırı terleyen kişiler, alüminyum içeren kremler kullanarak bu durumu engelleyebilirler.
ZAMANLA AÇILIR’ DEMEYİN:
Ortopedi uzmanları, sağlıklı çocuk ayakkabısının püf noktalarını şöyle açıklıyor:
– Çocuğunuz yanınızda olmadan ayakkabı almayın. Çocuğunuzun ayak ölçüsüne güvenmek yerine, uygun ayakkabıyı bulmak için deneme yanılma yöntemini tercih etmelisiniz.
– Aldığınız ayakkabı için ‘zamanla açılır’ şeklinde bir düşünceniz olmasın; ayakkabı daha ilk alındığı anda rahat olmalı.
– Çocuğunuzun ayakkabı alışverişini sabah saatlerinde değil, öğleden sonra yapın. Çünkü gün içerisinde çocukların ayaklarında da tıpkı büyüklerde olduğu gibi hafif bir şişme olur.
– Ayakkabıyı, birlikte giydirmeyi düşündüğünüz çorap ile denetin.
– Çocuğunuza ayakkabı alırken tercihiniz bot tipi olsun. Botların ayak bileğini daha iyi kavrayacağı düşünülürse, tercihinizi bottan yana kullanmak daha uygun olacaktır.
– Tabanı yarı yumuşak ve esnek, tercihen bağcıklı olmalı. Ayakucunda, parmaklar rahat hareket edecek şekilde boşluk kalmalı.
*Sabah Gazetesi’nden alıntıdır.
You must be logged in to post a comment.